Evo i ja da kažem koju, obzirom da svi imaju po neku informaciju o tim mašinama.
Pre izvesnog vremena sam pokušavao da kupim Windcast Z, ili sa LD špulnom, ili običnom, nisam pravio pitanje. Obzirom da se po Nemačkoj još uvek ne prodaju, bio sam prinuđen da kupim, odnosno da zamolim drugare da mi kupe Windcast X.
Kao što rekoh, zahvaljujući prijateljima iz Nemačke, stigle su te "X" i mogu da kažem da je to jedna sasvim korektna mašina, daleko od vrhunske (naravno), ali i daleko od emcasta. Ja bih rekao da je malo bliža Entohu, ako ne i ista. Od entoha je, pored izgleda i brzine, odvaja i to što ima daleko deblju osovinu. QD je malo brži odnosno osetljiviji ali šta je tu je. Prednja kočnica, skoro kao kod ST-a. Te famozne "luftove" nisam primetio, iako sam odradio 3 ribolova sa njima. Lufta je bilo malo, to je tačno, ali je neophodno odvrnuti ručicu, odnosno skinuti skroz i vratiti i ti luftovi nestaju. Ne znam zbog čega je tako, možda imaju neku zaštitu, nemam pojma. Kad smo kod ručice, ručica na X modelu stvarno ostavlja utisak snage, a posebno mi se dopada što se ne preklapa kao kod ST-a, na dugme. Više o mehanizmu i ostalim stvarima kad je otvorim, a to će se desiti ovih dana

.
E sad, za tvoje pecanje Dragane nisu definitivno. Siguran sam da ne bi sastavile sezonu (pričam još uvek o modelu X). Ja sam ih ciljno kupio za komercijalne vode, ne veće od 10 hektara. Za Tamiš i neka ozbiljnija pecanja,tu je, naravno, ST u 5000 i 6000.
Što se tiče modela Z, dok se ne pojavi na tržištu ili mi ne padane šaka

ne mogu da komentarišem.